Klimaforandringerne medfører at stigende regnmængder fra befæstede arealer (tage, veje og parkeringsarealer mv), skal håndteres.
Oversigt over hvor i kommunen det vurderes, at det "er muligt" eller "måske er muligt" at nedsive regnvand, kan findes kort.
Inden nedsivningsanlæg etableres, skal der altid udføres konkrete undersøgelser af områdets nedsivningsegnethed, ligesom der skal indhentes tilladelse hertil ved Herning Kommune.
Hvis regnvand ikke kan håndteres lokalt, og i stedet skal afledes til kloak, bør der befæstes mindst muligt, så mængden af regnvand, der skal udledes via kloak, begrænses mest muligt og grundvandsdannelsen sikres.
For at undgå at regnvand giver anledning til oversvømmelse af Herning Vand A/S´ kloaksystem eller, at der skal etableres meget store afløbsrør, må der ved nybyggeri kun afledes regnvand fra en vis del af grunden, uden forsinkelse/neddrosling. Hvis det er nødvendigt at aflede regnvand fra en større del af grunden, skal en del af vandet forsinkes (neddrosles) inden afledning til kloak, som angivet i afsnittene herunder.
Retningslinjer om forsinkelse af regnvand blev indført i 2009 i daværende Spildevandsplan 2009-2020 og har været gældende siden da.
Nybyggeri i tilknytning til eksisterende erhvervsbebyggelser
Nedenstående retningslinjer (som blev indført i 2009 i daværende Spildevandsplan 2009-2020) gælder, med mindre andet er anført i den gældende lokalplan for området.
Eksisterende erhverv i områder etableret før 2009
I forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og lignende vil kommunen stille krav om, at den befæstede andel af grunden, som afleder overfladevand uforsinket (uden neddrosling) til Herning Vand A/S's, kloaksystem, maksimalt udgør 60 %.
Hvis grunden befæstes eller bebygges yderligere, vil der blive stillet krav om, at der etableres forsinkelse eller nedsivning for den del af overfladevandet, der overstiger 60 %. Dog vil der, hvis grunden i forvejen har en større befæstelsesgrad (f.eks. 80 %), kun blive stillet krav om, at der etableres forsinkelse eller nedsivning hvis befæstelsesgraden øges.
Eksisterende erhverv i områder etableret efter 2009
I forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og lignende vil kommunen stille krav om, at den befæstede andel af grunden, som afleder overfladevand uforsinket (uden neddrosling) til Herning Vand A/S's, kloaksystem, maksimalt udgør 70 %. Hvis grunden befæstes eller bebygges yderligere, vil der blive stillet krav om, at der etableres forsinkelse eller nedsivning af overfladevand for den del, der overstiger 70 %.
Planlagte nye bebyggelser - byggemodninger (bolig og erhverv)
Fra ny bebyggelse bortskaffes tag- og overfladevand ved nedsivning, hvis det er muligt.
Det påhviler den der udstykker/byggemodner et område, at lade Herning Vand A/S undersøge og dokumentere om nedsivning er mulig, og om nedsivning kan ske uden risiko for oversvømmelse eller for forurening af grundvandet. Herning Kommune træffer afgørelse om nedsivning kan accepteres på grundlag af følgende flowdiagram.
Såfremt det vurderes, at forholdene ikke er egnede til nedsivning, har grundejeren ret til at aflede alt tag- og overfladevand til Herning Vand A/S´ kloaksystem. Regnvand må afledes uforsinket/uden neddrosling således:
- fra 50 % af ejendommens areal for boliger
- fra 70 % af ejendommens areal for virksomheder, institutioner m.v.
Er der behov for at befæste mere end hhv. 50 eller 70 % af arealet, skal der etableres forsinkelse for den del, der overstiger 50 eller 70 %.
Ovenstående retningslinjer gælder, med mindre andet er anført i den gældende lokalplan for området.
Hvis Herning Kommune, i samarbejde med Herning Vand A/S vurderer, at nedsivning af regnvand fra erhvervsvirksomheder/områder kan medføre risiko for forurening af jord og grundvand, vil der ikke blive givet tilladelse hertil. Regnvandet skal i stedet afledes til kloak på baggrund af tilladelse meddelt af Herning kommune.
I forbindelse med disponering af hele byggemodningsområder, skal der reserveres arealer til Herning Vand A/S´ forsinkelsesbassiner, hvis regnvand skal ledes til kloak. Udstykkeren aftaler placering og størrelse af bassin med Herning Kommune og Herning Vand A/S i forbindelse med lokalplanlægning af området. Udstykkeren stiller areal til rådighed for Herning Vand A/S, som anlægger og driver anlæggene.
Overskridelse af den maksimale befæstelsesgrad
Hvis der er behov for etablering af foranstaltninger til neddrosling/forsinkelse af regnvand inden afledning til Herning Vand A/S's kloak, skal grundejer/byggemodner betale herfor. Grundejeren/byggemodneren kan etablere forsinkelse/neddrosling i form af regnbede, grøfter eller lignende eller evt. ved at indrette p-pladser og grønne områder så regnvand kan opstuves. Der kan også etableres et egentligt regnvandsbassin.
Som udgangspunkt afholder udstykkeren udgiften til etablering af bassinet, mens Herning Vand A/S varetager driften. Bassiner skal anlægges efter aftale med Herning Vand A/S og overensstemmelse med Herning Vands forskrifter - se under afsnittet "Hensyn ved bassindimensionering og - placering".
Befæstelsesgrad og udmatrikulering
Ved udmatrikulering af en grund, må der højst afledes regnvand uforsinket fra hver af de nye grunde, svarende til hvad denne spildevandsplan angiver for den oprindelige grund. Den samlede, uforsinkede udledning fra de udmatrikulerede grunde må altså ikke stige.
Årsagen hertil er, at det eksisterende regnvandssystems har begrænset kapacitet, og overbelastning vil resultere i oversvømmelser.